Saló d’antiquaris i brocanters de Lleida – Exposició de vehicles antics i clàssics – Trobada del disc

Lleidantic exhibeix 20.650 peces amb preus que van d’1 a 9.000 euros

Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc ofereixen una àmplia oferta de mobles, obres d’art, objectes decoratius, joguines, joies, monedes, llibres, bitllets, vehicles clàssics i discos

 

El triple certamen firal format per Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc ofereix una àmplia oferta composada per 20.600 peces, entre mobles, obres d’art, objectes decoratius, joguines, joies, monedes, llibres, bitllets, peces de roba, vehicles clàssics i material discogràfic. D’aquesta xifra, gairebé la meitat correspon a l’apartat de discos, CD’s, llibres i pòsters musicals. Els preus de les peces exposades van d’1 €, corresponent a un bitllet de la II República, als 9.000 € d’un quadre del l’artista lleidatà Josep Viola.

 

En el decurs de la inauguració de la manifestació firal, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha incidit en el mèrit que suposa, en l’actual conjuntura econòmica, repetir els 40 expositors de l’edició passada, i ha afirmat que l’organització preveu assolir els 10.000 visitants, una xifra similar a la del 2012.

 

Ros ha destacat també al Premi a la Innovació de les Fires de Catalunya atorgat avui divendres per la Generalitat de Catalunya a Fira de Lleida per la transformació d’Eurofruit en un saló totalment professional “centrat en tota la cadena de la fruita —cicle de producció, conservació i comercialització— i competint amb les fires més importants que hi ha en l’àmbit nacional i internacional”. El guardó distingeix les organitzacions firals catalanes que han aplicat amb èxit la innovació, la qualitat i la productivitat en els procediments de gestió de la mateixa organització o d’alguna de les activitats firals que porten a terme.

 

Peces originals de tot tipus

Dins del món de les arts plàstiques, el visitant pot trobar —entre altres— un oli del 1950 del pintor Josep Viola Gamón (conegut artísticament com Manuel Viola), un dels grans creadors lleidatans “oblidats” dins el panorama de les avantguardes lleidatanes del segle XX. Aquest quadre va estar exposat al Museu d’Art Juame Morera. També es poden veure i adquirir una pintural original d’una figura humana de Modest Cuixart del 1982, obres pictòriques de Josep Serrasanta i Joaquim Sunyer i dos dibuixos d’Opisso. Destaquen també un plafó de bronze de l’artista barceloní Manolo Hugué, un bust de bronze de Josep Maria Subirachs i un centre neoclàssic d’estil christofle (peces amb un platejat electrolític, més valuoses que el mateix argent). L’associació lleidatana Arts de Ponent exposa una quinzena d’obres, entre pintura, collage tapís i escultura, de Montse Lladós, Rafael Borlansa, Albert Bonet, Carme Roca i Josep Maria Batlle.

 

En el capítol de les joies i rellotges destaquen un rellotge de l’època Imperi (mitjans del segle XIX) d’or amb mercuri; diferents rellotges Vintage dels anys 1950; peces de vidre d’art nouveau, déco i modernista; una agulla de pit de casament de l’època Isabelina elaborat amb or de 18 quirats i diamant rosa; unes arracades aragoneses “regionalistes” d’or i maragdes del segle XVIII de 15.50 cm. de llargada; un sufocant (peça que es portava al coll enganxada al mocador) d’or i maragdes també del segle XVIII; un anell de talla oval del 1970 amb un brillant de 2 quirats; unes arracades de boda gitana del 1960 amb or i corall, i polseres d’esmalt, perles i turqueses d’estil Segon Imperi (mitjans del segle XIX).

 

En l’apartat de roba, es poden trobar barrets d’època dels anys vint i trenta, diademes de llana del 1920 i polseres de cuir artesanals.

 

En el capítol de mobiliari trobem segles taules victorianes de maneta de roure i de noguer de 2,40 metres de llargada; un moble escriptori Davenport de caoba de finals del XIX; un sofà-banc d’estil català del 1890, que destaca per la marqueteria i el vidre aplomat; un sofà modernista; una calaixera d’estil castellà de finals de principis del segle XX, i un bagul del 1890.

 

Com a curiositats es poden veure també una col·lecció dels tradicionals ninots “trencanous” alemanys de fusta; una màquina registradora del 1940; una gran anella gòtica catalana de forja (probablement d’una església o palau) que pesa 5 quilos; una original cafetera Olympia J. Girbaud fabricada els anys 30 a Barcelona, o una figura de terracota del conegut pessebrista olotí Ignasi Buxó.

 

Lleida Retro acull una vintena de cotxes de la marca Porsche amb motiu de la celebració enguany del 50è aniversari de la presentació al saló de l’automòbil de Frankfurt del primer Porsche 911. Entre els vehicles que hom pot veure hi ha diversos models (Coupé, Cabriolet i també el 911) fabricats en anys diferents. A més, els socis del Club de Vehicles Històrics de Lleida porten uns 16 vehicles clàssics i antics de nova restauració (cotxes, motos i fins i tot algun camió petit) que destaquen per la seva elegància o originalitat.

 

Cal recordar que el Club de Vehicles Històrics de Lleida organitza per primera vegada una exposició de quatre autocars antics de diferents èpoques, amb models que van des del 1917 fins al 1961. Entre aquests vehicles, es poden veure un Ford model T de l’any 1917, un Chevrolet del 1934 —model singular conegut popularment com La Bombonera—, un Alfa Romeo model Fadisa del 1956 i un Pegaso Comet del 1961.

 

La 20a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 7a edició de Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 3a Trobada del Disc, salons paral·lels que tindran lloc del 22 al 24 de novembre en el Pavelló 3 de Fira de Lleida, oferiran una superfície neta d’exposició de 1.982 m2 i aplegaran 40 expositors, entre els que destaquen la presència de professionals de Catalunya, Aragó i França.