Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), certamen que tindrà lloc entre el 24 i el 26 de novembre, acollirà una exposició de pintures i escultures catalanes del període que va de les acaballes del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX i que estlísticament estan enquadrades dins els moviments modernista i noucentista i les avantguardes del segle XX. L’exposició correrà a càrrec del col·leccionista i especialista en art Miquel Sauret, de la Sala d’Art i Antiguitats Sicoris de Balaguer. Lleidantic obrirà les portes de les 11.00 a les 21 h al pavelló 3 de Fira de Lleida.
Així a Lleidantic 2006 es podrà veure pintura catalana dels reputats artistes Modest Urgell i de Martí Alsina, introductors del paisatgisme modern a partir de l’escola de Barbiçon i del mestre Corot. Del segle XIX cal destacar dibuixos de Marià Fortuny. A més, hi haurà obres de Francesc Gimeno, del que s’ha fet recentment una exposició antològica al MNAC de Barcelona, i de Santiago Rusiñol (enguany se celebra l’any Rusiñol amb exposicions a Sitges i a Aranjuez, on s’ha pogut veure un dels dibuixos que s’exposarà a Lleidantic).
També hi serà present Joan Llimona, un dels fundadors del Cercle de Sant Lluc (entitat cultural que encara perdura) i es podran veure obres d’Eliseu Meifren i de Tamburini, dos referents de la pintura catalana el primer en paisatge i el segon en figura.
De la segona meitat del segle XX, s’exposen obres de Josep Amat; Pere Pruna, els arlequins del qual competien amb els de Picasso; Durancamps, mestre de natures mortes; Serrasanta, que pintà diverses pintures murals a Lleida; Ceferí Olivé, possiblement el millor aquarelista del segle XX a Catalunya, i Ramon Barnades continuador de l’escola d’Olot, entre d’altres autors.
Els millors artistes lleidatans
Com cada any, la mostra oferirà al públic de Lleida una selecció dels millors artistes lleidatans. Entre ells, hi haurà obres del pintor Jaume Morera i Galícia i es posaran a la venda dibuixos de Xavier Gosé i de Gili i Roig. Altres artistes lleidatans representats seran Martí Garcés, Joan Serra i Melgosa, Villegas Brieva, Antònia Farreres, Enric Porta, Francesc Borràs i Francesc Marsà, entre d’altres.
També hi haurà un apartat de pintura antiga d’alta època amb obres del segles XIII, XIV i XVI XVII i XVIII d’escola catalana, aragonesa i holandesa.
Finalment, en el centenari de l’aparició del Patufet es farà un homenatge a la generació esplèndida de dibuixants que Catalunya va tenir en aquella època. Per això, s’exposaran dibuixos d’Opisso, Junceda, Lola Anglada, Cornet, Bécquer, Coll, Benejam, etc.
Per segon any consecutiu, el saló disposarà de dos assessors experts en antiguitats que inspeccionaran les obres d’art que s’exposin en els diferents estands per tal de garantir la qualitat d’objectes exposats i elaborar els informes per seleccionar els expositors més adients de cara a pròximes edicions.