L’alcalde de Lleida inaugura la triple manifestació firal formada per Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la Trobada del Disc
La 21a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 8a edició de Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 4a Trobada del Disc ofereixen enguany als visitants 26.800 peces, entre mobles, obres d’art, objectes decoratius, joguines, joies, monedes, llibres, bitllets, peces de roba, vehicles clàssics i material discogràfic. Els preus de les peces exposades van d’1 €, corresponent a un calendari de butxaca, als 6.000 € d’un quadre de Modest Cuixart i fins i tots als 8.000 d’un anell de brillants.
La triple manifestació firal compta enguany amb 40 expositors i una superfície neta d’exposició de 1.982 m2. La mostra ofereix també una atractiva exposició de vehicles històrics i antics —inclosa una col·lecció de cotxes Citroën— i una àmplia oferta de material discogràfic (bàsicament vinils i cd’s).
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat en el decurs de la inauguració del saló que entre les principals novetats d’enguany hi ha l’exposició de vehicles Citroën i la concentració de cotxes d’aquesta mateixa marca que tindrà lloc demà dissabte davant del Pavelló 3, així com la mostra de camions històrics. Ros ha remarcat que Lleidantic s’ha consolidat com una fira de prestigi en un període de temps en que els salons d’aquest sector estan patint notablement els efectes de la crisi.
Peces originals de tot tipus
Dins del món de les arts plàstiques, el visitant pot trobar —entre d’altres— quadres de pintors de l’Escola d’Olot, com un paisatge corresponent a la Garriga del pintor Francesc Gimeno (obra del 1914) o un dibuix de Joaquim Vayreda. També es troben obres de Lucas Velázquez, un seguidor de Goya. A banda de l’exposició les pintures, s’ofereix l’oportunitat de contractar el servei de restauració d’obres d’art, que engloba pintura, talles policromades i icones.
Arts de Ponent exposa una quinzena de quadres pintats per components de l’associació lleidatana com ara Montse Lladós, Rafael Borlansa, Albert Bonet, Carme Roca i Josep Maria Batlle. A les obres es poden distingir racons emblemàtics de la ciutat de Lleida com la Seu Vella, l’antic Hospital de Santa Maria (IEI), Santa Maria de Gardeny, l’estació de trens i la canalització.
En el capítol de mobiliari i decoració trobem una col·lecció de peces catalanes dels segles XVIII i XIX. Destaquen un armari del barroc català de talla de fusta de noguer del segle XVIII, que ressalta per la seva la marqueteria; un “rellotge misteriós” amb l’esfera separada de la maquinària; un atípic rellotge de paret de tres peses de 1860 fet de fusta i llauna: i dos rellotges de peu del XIX, amb pèndols ben decorats. També cal destacar una taula de despatx anglesa de caoba i pell de 1850 amb 16 calaixos i escriptori reclinable i una mampara xinesa de fusta lacada pintada a mà d’inicis del segle XX.
En el capítol de les joies, rellotges i numismàtica destaquen dos anells (un amb un brillant de 2 quirats i un altre amb diversos brillants de 4 quirats i mig); diferents rellotges Vintage dels anys 1950; peces de vidre d’art nouveau, art déco i modernistes; unes arracades tradicionals aragoneses d’or i maragdes de principis del segle XVIII de 18 cm. de llargada (una peça única). A més, es poden trobar monedes encunyades des de l’època medieval als nostres dies.
Quant al món de l’esport, podem destacar uns guants de boxa anglesos dels anys 20 de pell, que encara tenen el dit polze separat perquè en aquella època es permetia ficar el dit a l’ull de l’adversari, i una raqueta de tenis anglesa de 1890 tipus fish tail (cua de peix).
En l’apartat de reproduccions bibliogràfiques excel·leixen els facsímils de les Homilies d’Organyà (finals del segle XII), l’Arbre de la Filosofia d’Amor de Ramon Llull (segle XIV), l’Acta de la Cort General de Cervera (1359), que donà origen a la Generalitat de Catalunya; i del còdex Notitia (segle XIV), recull de les primeres lleis romanes del segle XV.
Com a curiositats es poden veure també una cuineta en miniatura, fabricada a Barcelona el 1920, per tal que jugui la canalla (es tracta de la reproducció en miniatura d’una cuina d’època, de 50 cm d’alçada, que té un dipòsit d’aigua, el forn, una aixeta, un calaix per a les cendres i una xemeneia). També es pot veure una col·lecció dels tradicionals ninots “trencanous” alemanys de fusta policromada dels anys 1950-1970; guarniments nadalencs típics de la zona occidental d’Alemanya del 1920 al 1980 (inclou figures d’angelets tocant diferents instruments); una gran anella g òtica catalana de forja del 1400 (probablement d’una església o palau) que pesa 5 quilos; una col·lecció de claus catalanes antigues del segle XVII; una gerra asturiana de vi de principis del segle XIX; una mesura catalana de vi de 5 litres del 1800, o un sarró de fusta, amb tots els estris que s’utilitzaven per a la matança del porc.
Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc han obert avui les portes al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb una àmplia oferta relacionada amb els sectors de les obres d’art dels segle XVII i anteriors, armes, ceràmica, cristall, escultura, estris antics, joieria, llibres i arts gràfiques, pisa i porcellana anglesa, parament de cuina, mobles (asiàtic, continental, del s. XX, anglès, rústic, etc.), numismàtica, orfebreria i argenteria, pintura, roba, compravenda de vehicles clàssics i antics, discos i clubs i associacions.
L’horari dels salons, que romandran oberts fins diumenge, va de 10.30 a 14 h i de 16 a 20.30 h. L’entrada té un preu de 3 euros.